EMDR

EMDR therapie lijkt meer en meer één van de beste psychotherapeutische ontwikkelingen in de 21e eeuw binnen de geestelijke gezondheidszorg. Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een nare ervaring zoals een inbraak of overval, verkeersongeval, lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, (seksueel) misbruik, verlies van een kind of geliefde, etc. Een groot deel van de mensen kan een schokkende ervaring goed verwerken. Een ander deel krijgt jaren later last van deze ervaring(en).

In het leven van een mens kunnen bepaalde gebeurtenissen ook diep ingrijpen en nog dagelijks grote invloed hebben op het functioneren. Het is niet altijd duidelijk waar sommige gemoedstoestanden vandaan komen. Mensen kunnen jarenlang rondlopen met angst, verdriet, schaamte of spijt zonder te weten waar deze gevoelens vandaan komen. Ook dan kan met behulp van EMDR-therapie de onderliggende oorzaak naar boven worden gehaald en worden verwerkt.

Onvoldoende verwerking van nare ervaringen zorgen vaak voor het ontstaan van  lichamelijke klachten maar het is ook goed mogelijk dat deze klachten zich ontwikkelen in psychische problemen welke zich uiten door slapeloosheid, angsten, depressieve gevoelens of kortom herbeleving (herinnering) die door het hoofd blijven tollen. Indien sprake is van deze symptomen kan men meestal spreken van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Met behulp van EMDR-therapie worden onderliggende oorzaken naar boven  gehaald en nare ervaringen verwerkt.
Wat is EMDR? Hoe werkt EMDR? Wanneer EMDR?
Kijk op www.emdr-therapeuten.nl voor meer informatie.